Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2015 12:40 - Признаци на лъжата
Автор: veritasplus Категория: Бизнес   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2015 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Постоянно се пише и се говори за знаците, които трябва да следим в събеседника за да знаем дали той говори истина  или лъжа.  Сигурно всичките сте чували, че трябва да следим невербалното поведение на човека отсреща, дали докосва носа, устата си с ръцете, движенята  му да изглеждат сковани или дали приема "закрита" поза. Всички тези признаци на невербалното поведение са много индивидуални, и трудно да бъдат следени непрекъснато в един разговор. Тоест съсредоточавайки се на поведението и движенията, имаме опасност да изпуснем КАКВО ни казват. Затова сега искам да се спрем на вербалните признаци на лъжата.
image
Забелязано е, че при лъжа човек по-рядко употребява местоимения в първо лице(мен, мои и т.н.). Също така по-малко се използват думи, свързани с емоции(наранен, ядосан и т.н.), с когнитивни процеси(разбирам, осъзнавам и т.н.), както и определени съюзи(но, или и т.н.)

Не е лесно да разберем, че някой ни лъже, но все пак има няколко индикатора, които могат да ни ориентират.
Професор Geiselman от Калифорнийския университет подробно изследва признаците на лъжата, като обобщава резултатите от 60 изследвания. Ето и някои от най-надеждните показатели за лъжа според тези изследвания:


1.    При въпрос, хората, които лъжат, казват колкото се може по-малко.
2.    Въпреки че казват малко лъжците са склонни да дообясняват без да бъдат подканени.
3.    Склонни са да повторят въпроса преди да му отговорят.
4.    Внимателно следят реакцията на този, на когото казват лъжата, за да преценят дали историята им звучи достоверно.
5.    В началото лъжците започват да говорят по-бавно, защото създават своята история в момента, но продължават с все по-бърз темп.
6.    Лъжците са склонни да използват фрагментарни изречения.
7.     Ако бъдат обвинени в лъжа, лъжците трудно дават допълнителна информация, докато хората, казващи истината дават доводи за противното с лекота и без съпротива изясняват  фактите.

Да се лъже е уморително. Колкото по-дълго се прави това, толкова повече концентрацията на лъжеца намалява. Geiselman съветва, ако искаме да хванем някой в лъжа, да приложим следните стратегии, за да го изморим още повече и да се издаде по-бързо и лесно:


-    Да се започне с по-общи въпроси и след това да се премине към отворени въпроси, изискващи максимално отворени отговори.
-    Да се помоли човека, който подозираме в лъжа да разкаже всичко отново, но отзад напред.
-    Да не се прекъсва лъжеца, за да се затрудни максимално в създаването на лъжата и така да се измори повече.


Не забравяйте, че най-сигурния и доказано надежден начин да проверите дали някой ви лъже е тест с полиграф (детектор на лъжата).
Понякога както в личните така и в служебните отношения е важно колкото може по-бързо да се възвърне доверието или да се установи лъжата.
Специалистите от Веритас Плюс ООД ще ви помогнат да разкриете истината.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: veritasplus
Категория: Бизнес
Прочетен: 16401
Постинги: 8
Коментари: 3
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930